Praktijk

Het orthomoleculair advies richt zich op het gebruik van pure natuurproducten, met zorg en respect samengesteld.

Orthomoleculaire Geneeswijze

De namen Moerman, Houtmuller, Bircher-Benner, Budwig, en vele anderen zeggen u misschien iets of niets? Het zijn de voorlopers op de orthomoleculaire geneeswijze. Zij hebben met hun experimenten en therapieën de grondslag gelegd voor de huidige moderne orthomoleculaire geneeswijze. Orthos betekent juist, optimaal op het niveau van de moleculen. De geneeswijze heeft tot doel het lichaam te voorzien van de juiste concentraties biologische stoffen en daarbij moet je denken aan vitaminen, mineralen én sporenelementen en enzymen.
De therapie is vooral bekend door de term voedingssupplementen, die jij misschien ook wel ergens in huis hebt staan. Er bestaan twee soorten tekorten.
De eerste is het vitaminegebrek, zoals bij de engelse ziekte of scheurbuik het geval is, hierbij is het voldoende vitaminen toe te dienen om de ziekte of klachten te behandelen.
De tweede vorm is een vitaminetekort, ondanks het toedienen van de vitaminen. Dit wil dus zeggen, dat het lichaam de vitaminen niet voldoende op kan nemen, uit het voedsel of de vitamine preparaten. Er mist dus iets! En dat iets wordt toegevoegd met de orthomoleculaire preparaten gedurende een bepaalde tijd. Orthomoleculaire geneeswijze is dus niet zomaar een voedingssupplement.

Uit onderzoek blijkt, dat ook al eet je gezond:

• Sommige mensen een erfelijke aandoening hebben die het moeilijk maken de juiste stoffen op te nemen uit de voeding.
• In onze huidige tijd er veel stress is, die maakt, dat we regelmatig roofbouw op onszelf plegen, waardoor er meer vitaminen en mineralen gewenst zijn, wat met voeding niet meer bij te benen is. Gezond eten is moeilijker dan je denkt. Binnen de natuurgeneeswijzen gaat het om zéér natuurlijke voeding die optimaal uitgebalanceerd is, en geloof me, de gemiddelde Nederlander haalt dat niet. Wie eet per dag ongeveer 300 gram groenten en twee stuks fruit elke dag. Wie is zo consequent en kan de “lekkere”dingen laten staan. De lekkere dingen zoals snoep, chips, chocolade, drop, melk? Allemaal producten die een aanslag doen op jezelf optimaal voelen. Daarnaast is het best moeilijk om de voeding te vinden die op het natuurlijke wijze gegroeid is in de grond, zoals het hoort. Ook onze omgevingsfactoren spelen een grote rol; het milieu en de natuur.

Het tekort aan bepaalde stoffen kan leiden tot een diversiteit aan klachten, ik noem er een aantal:

• haaruitval, broze nagels, eczeem;
• concentratiestoornissen, geheugenzwakte, depressiviteit;
• slecht zien, duizeligheid, krampen;
• slapeloosheid en oververmoeidheid.

Dit zijn er maar enkele van de vele en vele klachten die een tekort mogelijk geeft. Ik test het lichaam middels de VEGA-test, om te zien, waar het mogelijke tekort zit en natuurlijk is er ook niet altijd een tekort!